Online Diary •❤•: Jauhi Sahabat parasit !

Friday, 23 March 2012

Jauhi Sahabat parasit !

sestengah kengkawan adalah seperti keluarga kita sendiry ..
manakala sebahagian lagy boleh jady lebih teruk darripada musuh !Bayangkan kalu mereka jadik parasit ?dpan kiter baik jerk , tpyyyy kat belakang kita?? Nauzubilah {!}
Oke Nisha nk bagy ciri-2 "SAHABAT PARASIT " nie !
Ingat !! jauhi sahabat parasit!

1. kawan yang suka bersaing .
~>Tak jady masalah Kalau kita nk bersaing secare sihat . cth nya study sama-2 / berlumbe- lumbe nk dpt keputusan yg cermelang .Ini tdak ! bknnya berlumbe-2 nk dpt kan keputusan yg cermelang ! tpy berlumbe-lumbe nk dptkan Boyzz , . menunjukan dierinya kaya lah ! Alah padahal bkn dier yg kaya , tpy , mak dan ayah nya yg kaye KERANA hasil titik peluh ayah dan maknya ..
Bila korang dh KAWAN atau TERKAWAN dgn org-2 yg suke bersaing nie lebeh baik korang HIDARINYA !!! Renung-2 kan ! heehe

2. Si peruntuh Semangat ..
~>Msti Korang ada BFF ( Best friend forever) kan ? Alah ckp jerk , Monyet kat zoo sana pon ada BFF nie . ! heee . Oke , BFF mie msty lah yg baik , sopan , Dan Dier adalah tempat korang berkongsi masalah , rahsia , suka duka . kan? kan ? kan ? alah  ta payah nk  tipu lah ! Nisha sendry pon ada tau! 
Ini tdak ! selalu sahaja berfikiran negetif bila kita cerita yg positif .!Lama-2 U all yg ada BFF mcm nie, u all akn jady gile dgn sikap BFF korang tuh ..

3. tidak menepati janjy ..
~> Oke ini selalu trjadi ! Nisha pon prnah Tidak menepaty jjnjy ! tpy BERSEBAB !. 
Maksd kawan yg tidak menepati jajny ni lebeh kurang macm nie !
Konon-2 nya korang nk 'HANG OUT' bersame- same . oke korang dh set time , set jumper kat mana  , nk buad apa wak2 hang  out tuh , nk mkn ker nk minum ker or whtaberr >< .
jadik bilee sdh sampai waktuh Hang out tuh , korang tgu pye tgu last-2 ada kall dri kwn korang yg ajak hang out ckp 
'sory x jadik lah wey , duet ta ckp nk tmbang bas' 
haha , ayat yg akn mkn kaki bigfoot kan?? tidak menepaty ajnjy langsung ! right ? alah bayak bnde yg boley mnyebakn kita or Si dier tidak menepaty janjy. kan ?
Bile dpt kwn mcm nie  ANDA HARUS BERTINDAK DGN SEGERA SBELOM ANDA DITINDAK OLEHNYA ! .:0 

4. si pengkritik
~> ta suke bile kwn kiter sndry kritik kita ! , tpy bende yg baik ta apa jugak kan ? nie tidak . !
Eh-2 buruk lah kau nie , dn sebagainya ! .Hai maklum lah "REMAJA-2' zam skarng nie kan x suke di kritik oleh kwn-2 dier sendry ! Ingat dh perfectlah tuh?
oke Nisha mncarut sekejap >:)
x kesah jenis kritikan nie cth nya , dry segy pakaian , cara jln hingalah care bercakap . lain dier ckp bnde yg benar mcm srh kite ttp aurat ker atau ckp sopan sikit ker .
ini tdak , bile kiter ckp sopan-2 ,  ckp kiter nie Bajet ! or whataberr ><:P
Nisha nk ckp kalau korang dpt kawan Or BFF korang sndry mcm nie ! tegoh lah dier , if dier tak dpt trima korang jauhi daripada dier oke ?

Dh bace ? ni adalah salah satu tips kalau korang dpt Kwn mcm  nie !
Jgn ikot perangai dierorg ~ ! Just be Yourself , dont be her/him self !
oke peeps ? 
Sekian , Asalamualaikomwarahmatullahhiwabarokatu .
Renung-2 kan dan selamat Menghadapi Kwn-2 Prasit ! 
heehe

No comments:

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen